Hvad er en diskusprolaps – og hvordan slipper du af med den?

En diskusprolaps kan være nok så intimiderende og begrænsende for livets udfoldelse. Mange døjer med udfordringer fra en diskusprolaps, hvilket kan føre til formindsket livskvalitet og store daglige irritationer. Her kan du læse mere om, hvad en diskusprolaps er, samt hvad du kan gøre ved problemet. 


Hvad er en diskusprolaps?

En diskusprolaps er også kendt som en ’diskus’ i mere daglig tale. Når man ser på rygsøjlen, sidder der en disk imellem rygknoglerne, og den disk har til opgave at fungere som et bindeled med en ledbøjningsfunktion, mens den også fungerer som en stødpude imellem knoglerne. Når vi går helt almindeligt rundt, vil disken derfor være med til at styre bevægelserne og udgøre en stødpude. 

Med tiden bliver alles disk mere slidt. Derfor kan indholdet fra disken bevæge sig ud, uden for disken. Det er dette, som kaldes for en diskusprolaps. Det er dog primært et problem, hvis den her udsivende væske kommer i kontakt med nerverne, fordi væsken har en lav pH-værdi, og faktisk er en syre. I kraft af at være en syre og kunne komme i kontakt med menneskets følsomme nervebaner, er der intet at sige til, at det kan reagere ved at give os de her kraftigere, jagende smerter i kroppen. De smerter, som kan gå hele vejen ud til fødderne.

 Derudover, så kan en diskusprolaps også skabe et tryk på nerven, hvilket nerven heller ikke bryder sig om – og derfor også reagerer på. Det skal desuden nævnes, at vores eget immunforsvar heller ikke kender til væsken, hvorfor det også går til kamp mod den. Det resulterer i, at det hele hæver op og nerven bliver irriteret. Både kroppens vægt og bevægelser kan her resultere i, at nerven slår ud. 

Hvad gør man ved det?

Heldigvis er det kun ca. 10% af tilfældene, hvor man skal opereres. Ellers kan en diskusprolaps behandles med et struktureret træningsforløb hos din fysioterapeut. Dvs. at 90% kommer sig igennem en træningsproces, hvor vi kan træne og hele området op. 

Det vigtige er, at man søger afklaring omkring sin diskusprolaps, så man kan få lagt en plan for at slippe af med den og dens smerter. En konkret klarlægning af problemet fører til hurtigere indtræden i helingsfasen og hernæst bedre muligheder for at køre en målrettet genoptræning, så smerterne fjernes på bedste vis. 

Kontakt din lokale fysioterapeut, hvis du har spørgsmål, søger afklaring eller vil i behandling.